Gastronomia - Inwestycje hotelowe, urządzenia gastronomiczne, meble hotelowe.

Przejdź do treści

Menu główne:


Gastronomia w hotelu

W hotelu się śpi, ale nie tylko. Spędzając tam czas, goście korzystają także z usług gastronomicznych. Hotel, który dobrze karmi widziany jest przez gości bardzo pozytywnie. Nierzadko jakość hotelowej kuchni i obsługa sali jadalnej decydują o tym, że ktoś wybiera dany obiekt po raz kolejny, choć w okolicy jest wiele miejsc, w których można przespać się i zjeść.

Dla gości hotelowych najważniejszy jest klimat i atmosfera danego miejsca. Goście z zagranicy chcą poznać kulinarne specjały polskiej kuchni. Goście z Polski chcą spróbować czegoś specjalnego i wykwintnego. Dlatego, hotelowa kuchnia musi być zróżnicowana i nastawiona na zaspokajanie różnorodnych potrzeb. Najwięcej gości przybywa do hoteli pod wieczór. Pierwszym posiłkiem, jaki spożywają jest kolacja. Następnego dnia, schodzą do sali jadalnej na śniadanie. Posiłki hotelowe są integralną i bardzo ważną częścią całej usługi. Od ich jakości, sposobu i szybkości podania zależy bardzo wiele, również zysk i rentowność każdego z hoteli.
Każdy posiłek w hotelu musi być inny. Gość oczekuje innego śniadania, obiadu i kolacji. Niedopuszczalne jest podawanie wieczorną porą odgrzanych dań obiadowych, chyba, że jest to formuła obiadokolacji.

Kolacja hotelowa powinna składać się z potraw lekkich, które nie obciążają żołądka. Potrawy te muszą być smaczne i podane w ciekawy sposób. Zbyt duża ilość dań w poszczególnych posiłkach może budzić obawy o ich świeżość, sposób przechowywania i przyrządzania.
Karta menu powinna być podzielona na dania śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne. Dzięki temu goście mają łatwiejszy wybór potraw i nie czują się przytłoczeni ogromną ich ilością.

Menu kolacyjne powinno składać się z kilku dań, które łatwo przygotować na bieżąco. Mogą to być sałatki, mięso i ryby, napoje i desery. Gość powinien mieć możliwość zamówienia na kolację dania obiadowego, jeśli sobie tego życzy.

Hotelowe śniadanie. Śniadanie hotelowe, to często jedyny posiłek, z jakiego korzysta gość. Może być wliczone w cenę noclegu lub nie. Ważne, by było ciekawe i urozmaicone. Gość powinien mieć do wyboru potrawy zimne i ciepłe; różnie przyrządzone wędliny i mięso; różne gatunki serów i ryb; jajka w różnych postaciach, pieczywo; napoje gorące i zimne. W hotelach serwuje się śniadania regionalne, międzynarodowe, angielskie i amerykańskie. Wszystko, co podaje się na śniadanie musi być świeże i prezentować się znakomicie.

Hotelowy obiad. Na obiad do hotelu przychodzą zamieszkujący w nim goście oraz osoby, aktualnie przebywające w okolicy. Menu obiadowe powinno być urozmaicone ale niezbyt obfite. Chodzi o to, by wybór dania nie był trudny i nie zajmował gościom zbyt dużo czasu.

Posiłki bufetowe. Większość hoteli podaje śniadania, obiady i kolacje w formie bufetu. Polega to na tym, że goście nie dostają określonych dań w porcjach, lecz sami decydują o tym, czego i ile jedzą. Potrawy wyłożone są na stołach w taki sposób, by było je łatwo sięgać i nakładać. Dania ciepłe są cały czas podgrzewane. Bufet, to świetny sposób serwowania posiłków. Sposób sprawdzony ekonomicznie i bardzo popularny. Możliwość samodzielnego wyboru jedzenia wpływa pozytywnie na wizerunek danego hotelu. Renoma hotelowych zakładów gastronomicznych uzależniona jest od tego, kto w nich pracuje. Personel kuchenny, a zwłaszcza szef kuchni musi być fachowcem, z odpowiednimi kwalifikacjami i doświadczeniem. Inwestycja w dobrego kucharza naprawdę się opłaca. Fachowo przyrządzone i podane potrawy przekładają się na zadowolenie gości i częstotliwość, z jaką odwiedzają dany obiekt.

Na kucharzach nie warto oszczędzać, bo skutkuje to obniżeniem jakości usług kulinarnych, co przekłada się na gorszą opinię o hotelu i stopniową utratę pozycji na rynku. Menu hotelowej kuchni musi być spójne i oparte na jakichś zasadach. Nie może być to przypadkowy zbiór dań, które ten lub inny pracownik jadł w takim czy innym zakątku świata. W hotelowej kuchni powinno podawać się to, na przyrządzaniu czego kucharz naprawdę się zna. Kiepskie naśladowanie nawet najlepszych potraw szybko zemści się na rentowności danego obiektu.

Zamiast nieudolnie naśladować kuchnię włoską, meksykańską lub francuską, lepiej zająć się porządnym przyrządzaniem oryginalnej i smacznej kuchni polskiej. Goście odwiedzający nasz kraj oczekują właśnie tego. Przyjeżdżają tu w różnych sprawach i są ciekawi naszej polskiej kuchni. Rodzime specjały też muszą być przygotowywane przez ludzi znających się na gotowaniu i związanych z nim tradycjach. Potrawy kuchni polskiej muszą być przygotowywane w oparciu o przepisy sprzed lat. Można je oczywiście zmieniać i unowocześniać, ale trzeba wiedzieć jak to robić, by nie traciły swej oryginalności i wyjątkowości. Najgorsze w kuchni jest udawanie, że znamy się na rzeczy, byle jakie przygotowywanie dań, brak odpowiedniego zaplecza i sprzętu, a także złe przechowywanie składników i surowców.

Reklama: Baza dostawców horeca, meble hotelowe

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego